Azərbaycan Kültür Dərnəyindən bayram təbriki

18 Ekim Azerbaycan’ın Tarihi Bağımsızlık Günüdür
Azerbaycan Türklerinde bağımsızlık mücadelesi 103 yıl önceye dayanır. Büyük düşünce ve siyaset adamı Mehmet Emin ‘nin uzun ve meşakkatli yolda söylediği “İnsanlara hürriyet, milletlere istiklal” sözünde önce insanı temel alması ve ardından milletin gideceği yolun istiklal yani bağımsızlık olduğunu ifade edişinin üzerinde durmak gerekir.

 

Bu gün 110 yıllık tarihin geride bırakan Müsavat ideolojisi 28 Mayıs 1918 tarihindeki demokratik şahlanışıyla büyük bir düşünceyi, medeniyeti, şanlı bir dönemi ve göz alıcı bir inkılabı anlatır.
Muhteşem kimlik ideali, Azerbaycan Misak-ı Millisi ve üç renkli simgede kendini bulurken, ulusal marşta ifade edildiği gibi, hürriyet ve istiklal uğrunda can vermeyi göze alanların andı olur.

 

20. yüzyılın başlarında Türk ve Müslüman bir toplum olarak demokrasi ve cumhuriyeti özümseyen ve yoktan bir millet yaratan Mehmet Emin Resulzade ve arkadaşlarının batılı ülkelerden geri kalmayan vizyon ve üç renkli bayrak kendinden sonrakiler içinde kutsal bir ideal remzi olmuştur.
Bu büyük ideal 1920’de Sovyet işgaline uğrarken, lağvedilen meclis ve hükümet ile birlikte kurucu lider Mehmet Emin Resulzade sürgün edilir. 1990’lı yılların başında Sovyetlerin dağılış süreciyle birlikte Azerbaycan’ın da bağımsızlık mücadelesi bir güneş gibi doğar.

 

Tarihe kanlı Ocak olarak geçen 20 Ocak 1990’da Sovyet Kızıl ordusu, Azerbaycan Türklerinin bağımsızlık hareketini bastırmak için Bakü’ye girer. Azerbaycan Halk Cephesi lideri Ebülfez Elçibey “Bizim yolumuz Mehmet Emin Resulzade yoludur” diyerek bağımsızlık meşalesini yakarken üç renkli bayraklar semaları süsler.
Nihayet yol yolcusuna yenilirken Azerbaycan Türklerinin azim ve kararlı duruşu karşısında direnemeyen “Ali Sovyet” in kararıyla 18 Ekim tarihi Anayasaya bağımsızlık günü olarak girer.

 

Bu akde göre, Sovyetlerin işgalci olduğu belirtilirken, Azerbaycan devletinin 28 Mayıs 1918’de kurulan cumhuriyetin varisi olduğu ilan edilirken, 29 Aralık 1991’de yapılan referandumda halkın büyük çoğunluğu bağımsızlıktan yana oy kullanması millet olmanın gücünü ortaya koyar. 18 Ekim bağımsızlık ruhu ile yola çıkan Azerbaycan Türkleri 7 Haziran 1992 tarihinde yapılan demokratik seçimle Müsavat ideolojinin devamı olduğunu söyleyen Ebülfez Elçibey’i Cumhurbaşkanı seçer. Ebülfez Elçibey parlamentoda yaptığı konuşmasında, gidecekleri yolun Müsavat yolu olduğunu söylerken, 18 Ekim bağımsızlık günüyle birlikte üç renkli bayrak ve milli marşın ebediyen bağımsız Azerbaycan’ın simgesi olduğunu ifade eder.
Sonuç olarak demek isteriz ki; Mehmet Emin Resulzade’den aldığı feyz ile milletin ses bayrağı olan Türkçeyi resmileştiren Cumhurbaşkanı Ebülfez Elçibey ve otuz yıl işgal altında kalan Karabağ’ın istiklali için kırk dört gün savaşlarında canlarını veren 2783 vatan evladını rahmet ve minnetle anarken, Azerbaycan’ın bir dünya devleti olması yolunda emeği olanları saygı ile anıyoruz.

 

AZERBAYCAN KÜLTÜR DERNEĞİ
MERKEZ YÖNETİM KURULU

 

Tuncer KIRHAN, Genel Sekreter

 

Cemil ÜNAL, Genel Başkan